Ψυχολογική Υποστήριξη

Ψυχοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία, διαταραχές του Αυτιστικού φάσματος, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς και επιθετικότητα

Συμβουλευτική παιδιών και εφήβων

  • που βιώνουν έντονο άγχος,
  • έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με μια δόση αποτυχίας,
  • χαρακτηρίζονται από συναισθηματική αστάθεια και ανωριμότητα με βάση το αναπτυξιακό τους στάδιο
  • δυσκολεύονται να εκφράσουν και να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους
  • βιώνουν μια οικογενειακή κρίση (πένθος, διαζύγιο, μετακόμιση) δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αλλαγές και νέες απαιτήσεις

Συμβουλευτική γονέων

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή της ζωής τους καλούνται να αναλάβουν έναν καινούριο ρόλο για τον οποίο είτε δεν είναι προετοιμασμένοι, είτε γνωρίζουν ελάχιστα. Ο γονεϊκός ρόλος είναι μία έννοια σύνθετη για την οποία δεν υπάρχει εκπαίδευση. Γονιός γίνεσαι μέσα από την εμπειρία του νέου μέλους. Ο ρόλος αυτός εμπεριέχει το στοιχείο της αγάπης, της ευθύνης αλλά και της μονιμότητας του ρόλου. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή των γονέων που θα νιώσουν αβοήθητοι, ανήμποροι ή ακόμα και απελπισμένοι τη στιγμή που θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πολλές φορές η διαχείριση αυτής της νέας πραγματικότητας φαντάζει ή και μπορεί να είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο η συμβουλευτική γονέων μπορεί να αποτελέσει μια πολλή βοηθητική και διευκολυντική διαδικασία.

Στις συναντήσεις με το Ψυχολόγο, οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν μία σειρά από θέματα που μπορεί να τους προβληματίζουν:

  • Την εμφάνιση συμπεριφορικών δυσκολιών όπως επιθετικότητα, έντονο θυμό και ξεσπάσματα, προκλητική εναντίωση, παραβατική συμπεριφορά, έντονο παρορμητισμό και έλλειψη αναστολών. Συμπεριφορές που διαταράσσουν τόσο το οικογενειακό σχήμα όσο και την εικόνα του παιδιού στο σχολείο.
  • Την εμφάνιση συναισθηματικών δυσκολιών όπως υπερβολική συστολή ή αναστολή που επιβαρύνει την εικόνα εαυτού, έντονη ματαίωση, απογοήτευση, αίσθημα ανικανοποίητου ή αίσθημα ανημπόριας και απελπισίας, θλίψη, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση, δυσκολία έκθεσης σε περιβάλλοντα και σύναψης σχέσεων.
  • Τη διάγνωση κάποιας μορφής παθολογίας που αφορά το παιδί τους, γεγονός που σοκάρει, ανησυχεί, θυμώνει και αιφνιδιάζει τους γονείς. Οι γονείς χρειάζεται να διαχειριστούν μια κρίση για την οποία δεν γνωρίζουν τίποτα, δεν την περίμεναν και δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει σε αυτούς. Η συμβουλευτική διαδικασία λειτουργεί και ως κόμβος πληροφοριών στις απορίες τους και ως συναισθηματική στήριξη.
  • Θέματα αντιζηλίας μεταξύ αδερφών, θέσπισης ορίων και κανόνων, θέματα διατροφής και ύπνου των παιδιών τους.
  • Την μεταξύ τους σχέση. Αυτό μπορεί να αφορά στις διαφορετικής αντιλήψεις ανατροφής των παιδιών που συχνά όμως διακινούν διαμάχες και υποτιμητικά σχόλια μεταξύ των δύο γονέων. Μπορεί να αφορά και σε ένα επικείμενο διαζύγιο, οπότε επηρεάζεται έμμεσα και άμεσα η διάθεση και οι συναισθηματικές συνιστώσες τόσο των γονέων όσο και του παιδιού.

Η ομάδα του κέντρου μας, διαθέτει καταρτισμένους Ψυχολόγους με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση των προαναφερθέντων ή ανάλογων περιπτώσεων. Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες ή επιθυμείτε οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού με τους ειδικούς μας.